W miazdze wyróżnia się warstwę wewnętrzną

licówki porcelanowe cieszyn licówki porcelanowe cieszyn
W miazdze wyróżnia się warstwę wewnętrzną, bogatokomórkową, i zewnętrzną, skąpokomórkową (tzw.

warstwę Weila lub pas Weila).

W warstwie Weila mają początek naczynia chłonne, które opuszczają ząb przez otwór wierzchołkowy i deltę korzeniową.
W miazdze występują sploty naczyniowe i nerwowe (np.
splot Raschkowa).
Niektórzy wliczają do miazgi (jako dwie najbardziej zewnętrzne warstwy) warstwę odontoblastów oraz tzw.
prazębinę (tworzącą się zębinę, dopiero co wytworzoną przez odontoblasty). Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka

Pomiędzy korzeniami znajduje się rozwidlenie zwane

Szyjka jest miejscem styku szkliwa korony zęba z cementem korzeniowym.

Może występować w 4 wariantach (z czego dwa pierwsze są najczęstsze): Do szyjki zęba przyczepia się przyczep nabłonkowy, który jest połączeniem pomiędzy szkliwem a dziąsłem.

W ciągu upływu wieku następuje fizjologiczne obniżanie się przyczepu nabłonkowego, co powoduje obnażanie korzeni. Zęby mają różną ilość korzeni i tak najczęściej (są wyjątki): siekacze, kły, przedtrzonowce (z wyłączeniem pierwszych górnych przedtrzonowców) mają po 1 korzeniu, pierwsze górne przedtrzonowce i zęby trzonowe żuchwy mają 2 korzenie (przedtrzonowce podniebienny i przedsionkowy, trzonowce mezjalny i dystalny), trzonowce szczęki po 3 korzenie (podniebienny oraz dwa przedsionkowe ? mezjalny i dystalny). Pomiędzy korzeniami znajduje się rozwidlenie zwane bi- lub trifurkacją, w zależności od ilości korzeni. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka

Od czego niszczy się szkliwo?

Jest wiele czynników, które mają wpływ na zdrowie naszego organizmu, takie jak dieta, ruch, odpowiednia pielęgnacja i higiena.

Tak samo rzecz ma się z zębami.

W celu utrzymania naszego uzębienia w jak najlepszym stanie powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, że pewnych czynności oraz produktów należy unikać. Jednym z czynników mających zły wpływ na szkliwo jest spożywanie słodzonych napoi gazowanych.
Innym, nieco bardziej zaskakującym, jest mycie zębów po spożyciu kwaśnych produktów, dlatego że kwasy sprawiają, że szkliwo staje bardziej wrażliwe na uszkodzenia.
Także węglowodany, a w szczególności słodycze, nie służą naszym zębom.
Odpowiednia ilość śliny w jamie ustnej też jest kluczowa, jeśli chodzi o ochronę szkliwa, jej zbyt niski poziom nie jest korzystny dla naszych zębów. .
Dodane: 04-01-2019 03:39

Tagi: dentysta stomatologia protetyka cieszyn protetyka