o dentystach

też oczywiście, że ból pojawia się nagle. Co prawda bardzo często wynika to z odwlekania wizyty stomatologa, jednak niezależnie od przyczyny, ból zęba jest bardzo nieprzyjemny, a niekiedy doskwiera tak bardzo, że utrudnia normalne

o dentystach

Kiedy zaskoczy Cię problem z zębem

Zdrowe zęby nie sprawiają żadnych problemów ? wyjątkiem jest sytuacja, kiedy w wyniku urazu stan ten się zmienia. Zdarza się też oczywiście, że ból pojawia się nagle. Co prawda bardzo często wynika to z odwlekania wizyty stomatologa, jednak niezależnie od przyczyny, ból zęba jest bardzo nieprzyjemny, a niekiedy doskwiera tak bardzo, że utrudnia normalne funkcjonowanie. Zarówno w przypadku uszkodzenia zęba, jak i pojawienia się dolegliwości bólowych, konieczna jest jak najszybsza wizyta u dentysty. Jeśli problem pojawia się nagle, należy skorzystać z pomocy pogotowia stomatologicznego, pracownicy którego zastosują doraźne środki zaradcze. Zwykle jednak nie rozwiązuje to problemu całkowicie i konieczne jest leczenie zębów w normalnym trybie.


Dlaczego zęby się psują?

Aby doszło do rozwoju próchnicy muszą jednocześnie zaistnieć cztery czynniki:

bakterie
cukry
podatność zębów
czas
Każdy z nich jest czynnikiem koniecznym, lecz niewystarczającym, do powstania próchnicy.

Bakterie
Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, Enterococcus faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa.

Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.

Cukry
Cukry są podstawą metabolizmu bakterii. Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach. Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy. Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów. Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym. Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza. Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy.

Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywołują próchnicy.

Bakterie bytujące w płytce nazębnej reagują na zwiększone stężenie cukrów na trzy sposoby:

przyspieszeniem metabolizmu,
skróceniem szlaków metabolicznych ? metabolizm cukrów jest ograniczony tylko do glikolizy i wytworzenia kwasu mlekowego (co prowadzi do zakwaszenia płytki i demineralizacji twardych tkanek zęba),
polimeryzacją cukrów i ich zmagazynowaniem poza komórką (tak powstaje lepki, nierozpuszczalny polimer glukozy mutan, który stanowi główny element spajający płytkę nazębną).


Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w#Przyczyny


Kiedy można skorzystać z pogotowia stomatologicznego

Nagły ból zęba może przytrafić się w najmniej odpowiednim momencie. Nierzadko dolegliwości zaczynamy odczuwać podczas weekendu albo świąt, a więc w czasie, kiedy gabinety dentystyczne są zamknięte. W takich sytuacjach najczęściej sięgamy po domowe środki radzenia sobie z bólem. Zdarza się jednak, że sprawa jest znacznie poważniejsza, a zwykła tabletka przeciwbólowa nie pomaga. Właśnie wtedy warto skorzystać z pomocy pogotowia stomatologicznego, które działa przez 24 godziny na dobę w niemal każdym dużym mieście Polski. To proste rozwiązanie sprawia, że pacjent nie musi cierpieć czekając na otwarcie gabinetów dentystycznych.



© 2019 http://stomia.pomorskie.pl/