Porady odnośnie suplementacji

u nie tylko hobby, sporo osób traktuje sport jako coś co pozwoli im się cieszyć lepszym zdrowiem. I maja rację, bowiem ruch ma korzystny wpływ na wszystkie najważniejsze aspekty naszego zdrowia: ciśnienie, układ kostny, kondycja s

Porady odnośnie suplementacji Jednym z silnie rekomendowanych rodzajów suplementów jest białko serwatkowe. Produkty z tym białkiem można nabyć np. w .

Sport: same korzyści, ale...

Uprawianie sportu to dla wielu nie tylko hobby, sporo osób traktuje sport jako coś co pozwoli im się cieszyć lepszym zdrowiem. I maja rację, bowiem ruch ma korzystny wpływ na wszystkie najważniejsze aspekty naszego zdrowia: ciśnienie, układ kostny, kondycja stawów.

Jednak aby sport był zdrowy musimy przestrzegać kilka podstawowych zasad przy jego uprawianiu. Brak rozgrzewki czy przetrenowanie mogą prowadzić to skutków wręcz odwrotnych niż te, których się spodziewamy. Dlatego namawiam do traktowania wszystkiego z umiarem, nawet sportu.


Białko. Ile, jak i po co?

Aminokwasy, czyli białka to podstawowy budulec tkanek w naszym ciele. Istnieją wyspecjalizowane aminokwasy, które ułatwiają budowę mięśni i to właśnie te typy białek przyjmują sportowcy, aby zwiększyć skuteczność swojego treningu.

Ilość przyjmowanego białka na dobę powinna być ustalona na podstawie ilości masy mięśniowej lub całościowej organizmu. Przyjęło się, że powinno się podawać około 2 g białka dla osób ćwiczących, a więcej dla intensywnie uprawiających sport. Najlepiej jest je przyjmować w diecie, razem z innymi składnikami odżywczymi, jednak przy większym zapotrzebowaniu może być ciężko taką dietę ułożyć, więc warto się wspomóc białkiem serwetkowym.


Typy odżywek białkowych

Samych odżywek białkowych jest dużo rodzajów i typów. Dzielą się na materiał z którego zostało pozyskane samo białko i mamy tutaj białka zwierzęce, najczęściej wołowe oraz roślinne (tutaj dominuje soja). Różne źródła białek dostarczają innych aminokwasów do mięśni i wszystko zależy od tego czy jesteśmy weganami, czy odżywiamy się bez ograniczeń.

Kolejną kategorią podziału białek jest podział ze względu na wchłanialność, a raczej jej tempo. Wolno wchłanialne białka, które stosuje się jak antykataboliczne środki oraz uzupełnienie diety w białka. Mamy tutaj np. izolaty białka mleka, białka sojowe, owoalbuminę itd. No i sa jeszcze białka szybkowchłanialne i tutaj króluje białko serwatkowe głównie izolaty i hydrolizaty.



© 2019 http://stomia.pomorskie.pl/